Fed sænker renten, er det gode eller dårlige nyheder for risikoaktiver? – den 18. september 2024

I dag holder Fed møde i deres pengepolitiske komite (FOMC). Det betyder, at de beslutter, hvad der skal ske med styringsrenten (Fed Funds), men også at de kommer med opdaterede forventninger til de økonomiske nøgletal i de kommende par år (Summary of Economic Projections, SEP). Begge dele kan meget vel påvirke de finansielle markeder. Vi ved allerede, at de kommer til at sænke renten, og markedsaktørerne priser stort set lige stor sandsynlighed for at det bliver en normal rentesænkelse (á 0,25%-point) eller en større (á 0,50%-point). Det vil være første gang man sænker renten, siden man hævede den til spændet 5,25% – 5,5% i juli sidste år. Generelt ser væksten stadig fornuftig ud i USA, med BNP vækst over 2%. Forbruget er fortsat stigende (bekræftet i detailsalgstal i går), men den forventede bedring i industriproduktionen har ladet vente på sig, selvom augusttallene (offentliggjort i går) overraskede positivt.  De to seneste jobrapporter harmonerer stadig med fremgang men har været lunkne og årsag til spirende recessionsfrygt i markederne. På den lidt længere bane betyder det ikke så meget om renten bliver sænket med en kvart eller en halv procent i denne omgang, men markedet vil kigge efter tegn på, om Fed er blevet bekymret for recession, og det kan potentielt rykke ved markederne omkring dette møde. Eksempelvis kan Fed sænke renten med 0,25%-point (på baggrund af bedre inflationstal), men hvis det kommer samtidig med at de fortsat forventer sund vækst og jobskabelse – og at markedet tror på det – kan reaktionen være positiv.

I den forbindelse vil deres opdaterede forventninger give lidt mere indsigt i, hvordan Fed ser fremtiden. I SEP får vi blandt andet medlemmernes estimater for BNP-vækst, arbejdsløshed, inflation og styringsrente de kommende par år. Ændringer fra den seneste opdatering (juni) vil mest sandsynligt betyde lavere forventet vækst, højere arbejdsløshed, lavere inflation eller en kombination heraf. Alternativt er markedsprisningen af renten ved udgangen af 2025 (2,8%) meget langt fra Feds seneste estimat (4,1%). Også i indeværende kalenderår forventer markedet markant lavere rente end Fed gjorde ved seneste opdatering. Det virker usandsynligt, at Fed sænker renteforventninger (og laver en rentenedsættelse med 0,5%-point) uden at ændre ved ovennævnte estimater. Både rentebeslutningen, SEP og Jerome Powells efterfølgende pressemøde bliver derfor en balancegang for at imødekomme markedsforventningerne til lavere renter uden at puste til recessionsfrygten. Det bedste argument for at komme med 0,5%-point rentenedsættelse på dette møde er at det formenligt er nu, der er mindst risiko for at tage fejl (og sænke renten for meget), da realrenten er forholdsvis høj. Vi tror dog mest på, at Fed sænker med 0,25%-point, ligesom de fleste økonomer i øvrigt.

Vi har, som tidligere kommunikeret, justeret risikoen i vores porteføljer lidt ned tidligt på sommeren, på baggrund af mere balancerede forventninger til den makroøkonomiske virkelighed og for at kunne være positioneret til at lave ændringer, hvis markederne bliver ramt af volatilitet. Vi tror på, at udsvingene kommer i og med, at usikkerheden om den overordnede makrosituation vil vokse. Det er naturligt, når vi bevæger os fra meget høj vækst (som i 2023) imod mere normale tilstande og potentielt lav vækst. Når centralbankerne sænker renten er det som regel positivt for risikoaktiver (aktier og virksomhedsobligationer), hvis økonomierne ikke bliver ramt af recession. Hvis en recession omvendt indtræffer, er det negativt for risikoaktiver. Det sidste ser vi endnu ikke tegn på, men vi holder øje med, om specielt det amerikanske jobmarked skulle vise sig at være mindre stærkt i månederne, der kommer, og med om indikationer fra Fed som kan ændre på vores overordnede syn. Udviklingen i amerikansk økonomi kan meget vel sætte retningen for de finansielle markeder globalt set de kommende måneder.

Related articles